maandag 21 mei 2012

Stevia

Ik wil jullie graag wat vertellen over stevia. Geen idee of jullie daar al eens over gehoord hebben of niet, maar dan bij deze.
Kort geleden ben ik achter het bestaan van stevia gekomen en ik heb het nu ook in huis gehaald.
Eerst zal ik kort uitleggen wat het eigenlijk is. Stevia (Stevia Rebaudiana) is een plantje dat voornamelijk in Paraguay en Brazilië groeit en tot de familie van de chrysanten behoort. In veel landen wordt stevia al jaren gebruikt als zoetmiddel. In Japan bijvoorbeeld wordt het veel gebruikt als zoetstof in sojasauzen en dranken, en in Brazilië wordt stevia zelfs toegepast ter behandeling van diabetes. In de E.U. is stevia echter pas sinds december 2011 goedgekeurd, daarom is stevia tot op heden nog vrij onbekend in Nederland. Al in 1999 was er een aanvraag ingediend voor het gebruik van stevia als zoetmiddel, maar de Europese Commissie keurde de aanvraag af omdat men er niet van overtuigd was dat het veilig was, ondanks dat stevia in veel andere landen al jaren zonder problemen gebruikt werd. Men vermoedt dat de lobby van de suikerfabrikanten hier een belangrijke rol in heeft gespeeld. In de afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar stevia en men heeft geconcludeerd dat stevia volkomen veilig is. Sinds de goedkeuring van stevia wordt het in steeds meer winkels als los product verkocht, en fabrikanten verwerken deze natuurlijke zoetstof ook steeds vaker in allerlei levensmiddelen.
Je kunt stevia gebruiken in plaats van suiker. Het is in poedervorm of in klontjes verkrijgbaar.
Stevia bevat geen calorieën dus dit is een groot voordeel voor de meesten onder ons. Stevia is ongeveer 200 tot 300 keer zoeter als suiker en dus heb je er véél minder van nodig.
Stevia heeft heel wat voordelen ten opzichte van suiker. Hier zal ik er een paar noemen:

* Stevia bevat geen koolhydraten of calorieën en heeft een glycemische index van 0, dus het is een ideaal  
   zoetmiddel voor mensen die op hun gewicht willen letten, bezig zijn met afvallen of last hebben van
   candida.
* Stevia brengt op een natuurlijke manier de bloedsuikerspiegel in balans. Steviabladeren helpen de
   alvleesklier (het orgaan dat insuline afgeeft) te voeden en in evenwicht te brengen, waardoor de
   bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd. Stevia bevat bovendien een groot aantal die de bloedsuiker-
   spiegel helpen reguleren, zoals magnesium, chroom, kalium, selenium, Niacine, mangaan en zink.
* Onderzoeken hebben aangetoond dat de tolerantie voor glucose in het lichaam toeneemt na consumptie
   van stevia. Bij mensen die hyperglycemie hebben werd binnen een paar minuten na het innemen van
   steviablaadjes een significante reductie van de bloedsuikerwaarden waargenomen. Ook voor mensen die
   hypoglycemie (verlaagde bloedsuikerspiegel) hebben kan stevia heilzaam zijn, want stevia brengt de
   bloedsuikerspiegel in balans, of deze nu te hoog of te laag is. (Anton et al, 2010)
* Als je stevia gebruikt krijg je minder trek in zoet; hierdoor kan stevia helpen overgewicht en obesitas tegen
   te gaan.

Er is groene stevia en witte stevia, de groene is de meeste natuurlijke, maar hier zit ook een beetje een nasmaak aan als je het gebruikt hebt.
Let er wel op dat je geen stevia-producten koopt die ongezonde vulmiddelen bevatten, zoals bijvoorbeeld Natrena Stevia Kristalpoeder. Dit product bevat maar 3% stevia en is verder aangevuld met de goedkope vulstof maltodextrine, een hoogwaardig koolhydraat waar je bloedsuikerspiegel van stijgt.

Stevia is gemakkelijk door drankjes te roeren omdat het snel oplost, en je hebt er meestal niet meer dan één klein druppeltje of snufje van nodig. Begin altijd met een hele klein beetje, want je neemt al gauw teveel en dan is je gerecht of drankje echt veel te zoet. Je kunt stevia ook bij het koken en bakken gebruiken, maar stevia carameliseert niet zoals suiker dat wel doet.

Als  je meer info over stevia wilt raad ik je de site www.sugarfreestevia.net aan.

Liefs Alieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten